ÍZLÉSEK ÉS FOTONOK (TV-sorozat fotózásról, filmkészítésről 9-12.)


A sorozat oktatási célú felhasználása a műsort készítő Tivoli-Filmprodukció Kft. ügyvezető igazgatójának, Szekeres Dénesnek szíves engedélyével történik. Műsorvezető: Szabó Gábor operatőr-tanár. A részek tartalma:


9. A KAMERAMOZGÁSOK (a svenk, a fahrt, a krán, a követés, a leíró mozgás, az átigazítás, a dinamikus mozgás, a térábrázoló mozgás és a belső vágás, a film ritmusának szabályozása, kiemelés. Kameramozgató szerkezetek: flycam, daru, motoros mozgatás, steadicam)


10. A KOMPOZÍCIÓ (kompozíciós elemek: vizuális tömegek, látható és virtuális vonalak, a kettős és a hármas kompozíció lehetőségei, a dekompozíció, a zoom + fahrt, a kameramagasság és a statív kompozíciós szerepe + vendégek: Bánkuti András fotóriporter, Fazakas Péter rendező)


11. A VÁGÁS (Hogyan bontunk snittekre, külön beállításokra egy jelenetet? A plánok fajtái és dramaturgiájuk, az akciótengely szerepe. Egy rövid jelenet elkészítése: a./ fix plánban elképzelve, b./ folytonos követő kameramozgással, c./ 6 snittre bontva. + vendég: Gelencsér Gábor filmesztéta)


12. ÖSSZEFOGLALÓ (Mintafilm-forgatás: a Casablanca egy jelenetének újraforgatása. Alaprajzon snittelési terv létrehozása: az egyes snittek beállításának, kameramozgásának megtervezése világítási effektusokra is figyelve. Forgatás négy szereplővel, operatőrrel, rendezővel, + visszanézés)